View unanswered posts | View active topics It is currently 11 Dec 2017, 22:17Reply to topic  [ 6 posts ] 
Anime Season Summer 2017 
Author Message
Шеф и главен преводач
Шеф и главен преводач
User avatar

Joined: 14 Oct 2007, 22:09
Posts: 881
Image
Anime Season Summer 2017
(По пример от темата на Ивето от пролетния сезон тази година)

Този месец реших да направя нещо, което не съм правила от години, а именно да подхвана всичко от настоящия аниме сезон и да гледам наред (Или поне това, което ми хваща окото)... Крайната бройка е 8 и да си призная е някак refreshing. Да гледаш аниме с график. XD (Не че и извън този график не гледам куп други неща, но това е друга тема на разговор.)

Болшинството от тези заглавия (без две) до момента вече имат по три излезли епизода, затова мисля, че е подходящо време да си изкажа мнението с чиста съвест и без да ме ръчкате в чата. Започваме наред....

Първо, естествено нека избутаме слона от пътя си, а именно...

Katsugeki/Touken Ranbu
Каквото и да ви кажа тук ще е излишно, с оглед че когато излезе нова серия писъците ми, най-вероятно огласят половина София. Наричам себе си Touken Ranbu Nerd с право и е напълно обяснимо и защо не мога да съм особено обективна. Няма и как да съм, защото само като зърна Кане-сан губя ума и дума... Откъм анимация и на чисто визуално ниво това за мен е най-красивото аниме за сезона. Откъм сюжет... Ами да кажем, че за момента има някакъв замисъл, не знаем какъв е, но се вижда че го има, за разлика от предшественика "Touken Ranbu Hanamaru". Ако за момента има някакъв минус той ще е - Tsurumaru wa doko!!! Ima sugu mitai yo!! :touched:

Jigoku Shoujo: Yoi no Togi
Четвърти сезон на Jigoku Shoujo, който започва... слабо. Но какво ли и друго може да се очаква, след ужасния трети сезон. Общо взето очакванията ми тук са на абсолютния минимум като цяло, но пък след като съм изгледала три сезона, не върви да не изгледам четвъртия. Харесвам Енма Аи, харесвам и основната идея, която като цяло движи сюжета, но докато в първите два сезона действията на различните герои и ситуациите, в които те бяха поставени можеха наистина да те накарат да се замислиш тук още от първи епизод става ясно, че това няма да е така. Първият "случай" беше изключително "плосък" (точно, каквито бяха и в трети сезон). Девойката, която повика Аи, дори не се замисли за последствията от действията си, да не говорим, че и ситуацията беше доста обикновена. Имаме нов герой и подозирам, че чрез него ще се опитат да поставят въпроса до колко са редни или нередни действията на самата Аи и работата й като hell girl, което би могло да е интересно, ако се представи по правилния начин, но честно казано се съмнявам. Трудно е да се каже от един единствен епизод, но ще видим как ще потръгне. Визуално, стилът на анимето остава почти непроменен от предходните сезони, което е добре особено с оглед, че излиза толкова късно. Друг плюс е, че ендингът отново се изпълнява от Мамико Ното, която изпълнява и предните три. Щеше да е странно ако беше някой друг и за мен това е знак, че поне се опитват да направят нещо сносно.

Youkai Apartment no Yuuga na Nichijou
Това заглавие ми хвана окото, защото спада към онзи приятен микс между slice of life и supernatural, който съм започнала да харесвам покрай заглавия като Натсуме и Flying Witch. За съжаление, поне за момента Youkai Apartment не може да се сравни напълно с нито едно от двете. Не мога да кажа, че съм особено впечатлена от героите или историята, като цяло, защото никой не изпъква с нещо особено. Има го онова странно чувство на приобщеност между различни индивидуалности събрани на едно място, които няма къде другаде да отидат, затова са изградили свое собствено място, има я и онази доза от лека комедия, примесена с по-дълбоки тонове, но нищо прекалено. Общо взето нашия герой попада на странно място, към което започва да привиква малко по малко, докато накрая не се почувства като "у дома" (предполагам). Да речем, че става за когато ти се гледа нещо не особено напрягащо.

Konbini Kareshi
Slice of life + romance. Какво е лятото без малко романс?
Konbini Kareshi е странно и като формат, и като презентация, и цялостна концепция. Имаме шест момчета и шест момичета, двойки или се очаква да станат двойки, съученици, всеки с всекидневните си проблеми, които от време на време се преплитат помежду си. Личи си, че от всички 8 заглавия, които гледам, тук бюджетът е бил най-нисък, защото анимацията, макар и не крайно лоша е на значително по-ниско ниво от останалите. Много повтарящи се кадри, използвани отново и отново. Едни и същи фонове... Дори опенингът няма оригинална анимация, а е съставен от кадри, които бяха използвани в първи епизод. Като цяло прилича на уеб сериалче, което можеш да направиш в откъси с дължина между 5 и 10 мин, със същото качество. Незнайно защо са решили, че епизодите трябва да са дълги по 24 мин. Ако бяха по-кратки може би качеството щеше да е къде, къде по-добро. Nijiiro Days, например следва точно този формат и изглеждаше прекрасно. Добре обработен арт и сюжет, който пасваше и се разгръщаше точно в 13 мин, без да става досаден. Тук героите са сладки, но някак леко безлични и някак не могат да ме принудят да ми пука за тях... Та, средна работа като цяло. Ако не го гледах серия за серия, най-вероятно щях да го зарежа, защото дори на заклетата романтичка в мен не й пука особено много. Но пък песните от опенинга и ендинга не са чак толкова лоши.

Ballroom e Youkoso
Слушам приказки за таз манга в чата от толкоз много време, че някак щом по нея има аниме няма как да не го скивна. В интерес на истината само след две серии напълно разбирам, защо Клемо и Веро го харесват толкоз много. Има потенциал определено. Като идея доста прилича на Yowamushi Pedal. Имаме един съвсем обикновен младеж, който не изпъква с нищо особено от останалите. Той случайно попада пред вратите на балетно студио и след редица събития се оказва, че всъщност има някакъв странен вроден талант... Е, след две серии още търсим какъв е точно тоз талант, но в края на втора ни показаха малко от това, за което ще става въпрос, та предполагам, че не съм далече от истината. Анимацията е страхотна, въпреки че има още какво да се желае в департамента с танците. Някой ще ми обясни ли, защо бре аджеба постоянно наблягат на различни части от телата на героите, но не и на цялото тяло. За две серии не показаха дори веднъж цяло завършено движение, освен началната стойка. Винаги гледаш или краката или горната част от торса или ръцете. Гледала съм достатъчно състезания по спортни танци (+ няколко урока преди 1000 години), за да знам криво ляво за какво ми говорят, но като цяло само с такива частични изрезки от движенията човек, който си няма еня за какво идва реч трудно би си представил защо всъщност спортните танци са толкова труден спорт. За сравнение, например в Yuri!!! on ICE режисурата и начинът на изобразяване на различните стъпки и движения бяха далеч по-добре представени. Но, какво пък. До тук само две серии. Както казах, виждам потенциал, затова да се надяваме, че ще се поправят занапред.

Keppeki Danshi! Aoyama-kun
Аояма-кун e перфектния футболен играч. Наричат го гений и идеален във всяко едно отношение, като изключим малкия проблем, че страда от germophobia, в груб превод - страх от мръсотия, при това доста тежка форма. От тук следва, естествено, че анимето засяга не толкова футбола като спорт, а комичните ситуации, които произхождат от този му страх или мания и това как те засягат него, съотборниците му, момичето, което го харесва и така нататък. И да, повечето ситуации са си направо нелепи, но пък и силно комични, затова съм изненадана, че всъщност ми харесва. Трябва да призная, че начинът, по който Аояма-кун се справя с проблема си без да го оставя да пречи на любовта му към футбола, макар и представено по толкова комичен начин си е направо похвално. Не са малко хората, които в действителност страдат от подобни болести или имат подобни проблеми, в никакъв случай не искам да подценявам и трудностите, пред които се изправят всекидневно, но според мен няма лошо в това да вземеш тежък психологически проблем и да го превърнеш в основа за нещо толкова позитивно. Пък и както знаем. В анимето теми табу няма. Всичко е позволено.

Nana Maru San Batsu
И като си говорихме за Yowamushi Pedal, ето го поредното заглавие, което доста напомня на него. Главният ни герой тук е типичния не особено общителен bookworm, който предпочита да седи затворен в библиотека и да чете книги пред това да общува с хора. Но, ето я. Страшната гимназия. Онзи странен период в живота на всеки аниме герой, който изцяло преобръща мирогледа му. Още първия ден съвсем случайно нашия човек бива избран да участва във викторина с въпроси, като част от представянето на окръга по викторини. И, естествено, за какво ги е чел всичките тия книги цял живот, все е запомнил нещо, както се вика и се оказва, че всъщност доста го бива в "спортните викторини". Естествено за него веднага се лепва хубава девойка, която си пада по викторини и започва да му натяква да се присъедини към "клуба" заедно с нея. Туй то. За трите излезли серии до момента, нашия човек все още се бори да запомни правилата и да открие "пламъка" в себе си. Като концепция доста напомня и за Chihayafuru, но Shoujo нотките са заменени с Shonen. Артът отново е доста добър. Не е лошо и откъм презентация. За момента се очетава като един от фаворитите ми за сезона като цяло. Малък минус е, че някои въпроси са доста дълги, което налага героите да говорят бързо, което е лек проблем за точното разбиране на въпросите, ако се опитваш да ги чуеш. По същия начин, редом с изговарянето, по време на викторините самите въпроси се изписват в долната част на екрана на японски, като добавиш и дългите субтитри отдолу, които трябва да прочетеш, долната част на екрана стана малко мазало. Още по-лошо е, че в хода на играта някои герои отговарят преди да са чули целия въпрос и макар после да го изписват на японски или изговарят пак се налага да натискаш пауза през 5 мин, за да прочетеш всичко. Sonna ni jouzu janeyo!! =X

Dive!!
The Free!! rip-off... Само че е за гмуркане и се опитват на наблегнат на спорта малко повече. Имаме герой, който е абсолютен гений, имаме дивак, имаме и такъв дето е суров талант, но сам не го осъзнава... И като цяло, редовните глупости. Каквото и да си говорим за Free!! обаче Kyoto Animation поне знаят как да ти поднесат аниме с перфектен баланс между eye-candy и сносен сюжет, който да не те отегчи. Тук това не е така. Въпросния ни "суров талант" уж е главен герой, а е толкова безволев и безличен, че направо е плачевно. Казват ти, че уж в него има нещо специално, но дори и да си сложиш очила с диоптър надали ще видиш кое точно му е специалното. Дори химията, която се опитат да докарат между него и "гения" е толкова слаба, че дори когато ти я навират в лицето не можеш да я видиш или почувстваш. Интересен е факта, че всъщност въпросното аниме е адаптация на поредица новели, завършили сериализация още през 2008, което е цели пет години преди Free!! Защо ли имам странното чувство, че май някой не следва първоизточника особено точно? Щом ще го сравняваме с Free!! естествено няма как да не споменем и bishounen департамента, който е доста слаб честно казано. Дивакът и геният го докарват, особено геният. Суровият ни талант хич го няма... А и, споменах ли, че по някаква причина тия хора се гмуркат... а после дори не са мокри? Така де.. прическите им изобщо не помръдват, като изключим една две капки... Що за вода е това точно? О.о

_________________
Of course I talk to myself - sometimes I need expert advice!
Image
[この世界には偶然なんてないわ。あるのは必然だけ。]
................................................
時を越えて響くメロディー
優しさも 溢れる笑顔も
信じて 離れてても
私を想い出して
> > > Mah work!


19 Jul 2017, 18:04
Profile WWW
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 03 Dec 2004, 22:58
Posts: 2463
Location: някъде в облаците
Katsugeki/Touken Ranbu

Доста по-приветлива и plot-driven адаптация от Ханамару-то! Артът е великолепен.
За хора, които не играят играта, може би сюжетът ще изглежда много странен или няма да хванат точно за
какво става дума, но на мен ми харесва страшно много, че се фокусират за момента върху един отбор и малко
по малко въвеждат другите мечове. Надявам се до края на сезона да ни представят поне още един отбор. Пък и сега,
когато Тсурумару се появи ще очакваме да покажат и ДжиДжи! А не отказвам и Коги, моля! :badplan:

Youkai Apartment no Yuuga na Nichijou

На това аниме му четох няколко ревюта преди да го почна и от тях си мислех, че вероятно няма да ми хареса особено,
но се оказа, че ми допада. Не е точно от онези спокойни слайс-оф-лайф серии, с които съм свикнала повече и които обичам,
но си има чар, особено по начина, по който главният герой реагира. Наблягат доста на идеята, че в сегашния свят част от магията,
в която вярват хората, се е загубила и отношенията са станали леко банални (което беше показано и в епизод 4), но и историите на
йокай-те са доста по-дълбоки отколкото мисля, че ще бъдат. Общо взето очаквам да е ОК и нататък.

Konbini Kareshi

Хахаха, всичко се развива около магазина. =X Но ме кефи.
И двете двойки, които оформят засега са ми малко странни като характери.
Предполагам, че ще ни покажат и други, но тези май ще са основните.

Keppeki Danshi! Aoyama-kun

Луда комедия отвсякъде. =X Моля за още!

Nana Maru San Batsu

Мда, и аз имам проблем, че малко трудно хващам дори и на английски какви са спецификите на играта,
докато четяха въпросите, но е доста любопитно. Има неща, които никога не съм ги чувала и героят е наистина
леко като Онода. Само дето той май е по-решителен, когато знае нещо.

Dive!!

Аха... ми, първите два епизода... нещо няма много динамика в това. Ще видя как ще се развие после, но за момента
е леко мудно. Дори главният е леко муден. И уж се води, че е вдъхновен от сенпая и харесва да скача, ама аз въобще
не добих това впечатление.

_________________
~ Good and Evil ~ // >>>>>>>>>> ~ Моите проекти ~
Image


28 Jul 2017, 10:31
Profile
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 03 Dec 2004, 22:58
Posts: 2463
Location: някъде в облаците
Katsugeki/Touken Ranbu

8-ми епизод и вече се надявам да го продължат за повече, за да могат да разгърнат цялостна история и
с двата екипа, които показаха :touched:

Keppeki Danshi! Aoyama-kun


Продължава да ми напомня на Танака-кун от миналия сезон, но е далеч по-различно.
Тук вече всички герои са идиоти =X

Ballroom e Youkoso

Още съм на 2-ри епизод, но засега главното ми впечатление е, че е бавно. Сякаш нарочно се развива така
и следва героя си, който също бавно-бавно се запознава с различни аспекти на танца и хората, които го изпълняват.
Да видим дали ще се доразвие...

Tsurezure Children


Като за първи епизод беше забавно - как представиха сума си ти двойки за 13 минути. Ще е любопитно да се види
какво се случва с тях. Плюс, че е кратко като дължина на епизодите и лесно ще се гледа.

Made in Abyss

Мисля, че съм продадена заради арта. Пък и заченъка в първи епизод на сюжет никак не е лош и има
страшен потенциал. Някак ми напомня на "Кино но Таби" леко. Едно хем мистериозно, хем със собствена атмосфера,
хем с хубави режисьорски решения и тн... Ще се следи.

_________________
~ Good and Evil ~ // >>>>>>>>>> ~ Моите проекти ~
Image


23 Aug 2017, 01:29
Profile
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 03 Dec 2004, 22:58
Posts: 2463
Location: някъде в облаците
Gamers! ep. 1

Хаха... общо взето предвидлив сюжет - популярната мадама кани някой д асе присъедини към клуба й.
Оказва се, че и двамата са запалени геймъри, но пичът е супер голям трол и я реже отвсякъде, защото
предпочита да играе за забавление вместо да се състезава =X Разбира се, ясно е, че накрая по някакъв
начин ще го накарат да се включи... или анимето ще е съвсем голям трол и през цялото време той ще бяга...
Засега ще продължа да го следя само защото ми хареса лекия хумор.

New Game!! ep. 1

Не бях разбрала, че ще има нов сезон, затова се изненадах, когато всъщност се натъкнах на него.
Предният сезон ми хареса и поне от първи епизод виждам, че анимето ще си продължи в същия дух.
Тук вече екипът ще разработва дизайни за героите, за да се избере кой ще ръководи екипа за дизайна
на новата игра. Не е нещо особено, но се надявам да продължи хубаво. Естествено, загубват ме единствено
със състава на фирмата, който не е възможно да се състои единствено от жени... това вече си е само фенсървис.

Knight's & Magic ep. 1

Хммм... това сигурно е по новела... първи епизод не ме впечатли особено. Ще му дам шанс още малко, но не
очаквам нищо осбено.

Shoukoku no Altair ep. 1

Първи епизод беше чудесен. Представи ни мястото на действие, героят, историята на територията и вероятно
няколко хинта защо в последствие ще се развива конфликта. Честно казано, хареса ми много. Музика, арт и си
личи, че ще е история фокусирана върху политиката и тактическите ходове повече от безсмислените битки. Което
за мен е един плюс.

Героят ни е най-младият паша, който очевидно е мотивиран от историята с изкланото му село в предишната война,
и изглежда ще се опитва всякак да избегне повтарянето на нова война. Умен е, начетен, бързо схваща и май ще го
гледаме как поумнява дори още, защото очевидно в момента е лко наивен още за разни неща.

Трябва да погледна на какъв исторически период е базирано всичко, защото си личи, че са заема исторически
мотиви, но и че имената, разбира се, са били променени.

_________________
~ Good and Evil ~ // >>>>>>>>>> ~ Моите проекти ~
Image


27 Aug 2017, 19:39
Profile
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 03 Dec 2004, 22:58
Posts: 2463
Location: някъде в облаците
Keppeki Danshi! Aoyama-kun, ep.10

Това шоу продължава да е голям troll =X
Тъкмо реших, че ще ни дадат история за Аояма и разбира се
стана ясно, че ще е поредната шега. Кефи ме как докато караха колела в нарушения
непрекъснато се мяркаха знаци и предупреждения.

Youkai Apartment no Yuuga na Nichijou, еp. 7-8

Хаха, знаех си, че приятелят ще играе някаква по-голяма роля, но не очаквах Юши
да го запознае с всички в сградата. От друга страна, се радвам, че самият Юши има
някаква по-особена способност и вече е господар на магическа книга. Не че историите
не бяха сладки и с него като обикновен човек, но ако ще живее в подобна сграда, аз бих
очаквала да навлезе повечко и за мен това развитие е добре дошло.

_________________
~ Good and Evil ~ // >>>>>>>>>> ~ Моите проекти ~
Image


07 Sep 2017, 10:21
Profile
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 03 Dec 2004, 22:58
Posts: 2463
Location: някъде в облаците
Keppeki Danshi! Aoyama-kun, ep.12 - END

Белите униформи?! Сериозно?! =X

Хахаха, хареса ми много как анимето завърши с малко по-сериозен епизод и фокус върху Зайзен.
Разбира се, сериозен е силно казано предвид, че анимето си е вярно на стила си и до края е пародия отвсякъде.
Не може да задмине Танака-кун в класацията ми, но пък и едоста по-емблематично за спотния жанр и подигравките
са предимно с него, отколкото с нещо друго.

_________________
~ Good and Evil ~ // >>>>>>>>>> ~ Моите проекти ~
Image


20 Sep 2017, 02:02
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF.