[Photoshop] Как да моделираме? (Част 1)

Image
Раздел за проблеми, въпроси и взаимопомощ - линкове, сайт, форум, моделиране.
User avatar
Plama_chan
Як Шеф
Як Шеф
Posts: 893
Joined: 14 Oct 2007, 22:09

[Photoshop] Как да моделираме? (Част 1)

Post by Plama_chan » 01 Aug 2008, 03:08

Много дълго време приказвам за тези теми, но все не остава време да се заема с тях! Но, край, ето ги най-сетне (или поне първата от тях) и дано с това да забравим за "манга на пейнт"! :swt: :blur:

За да моделирате с Photoshop, трябва да знаете няколко основни нещица и ще се опитам да ви обясня възможно най-ясно. Ще видите, че не е нищо сложно, а всъщност е доста лесно и просто. Ако все пак има въпроси, питайте! Ще отговаряме и ще обесняваме, ако се наложи.

1. Регистрация на Photoshop.
Започвам от тук, защото се оказа, че много хора не са наясно! За да можете да използвате програмата "во век и веков", задължително трябва да я регистрирате! Така е с повечето версии на шопа, да не кажа с всички. Обикновено, прозорците за регистрация се появяват още с първото пускане на програмата. Необиходимите кодове си вървят с инсталацията, която е препоръчително да свалите от торент, например от ТУК (аз съм с тази версия).
Не мога да покажа нагледно, но ако има въпроси или проблеми кажете!

2. Основни инструменти.
Като приключите с регистрацията, отварянето на файлове става по познатия, до болка начин (File=>Open...). Ето така изглежда общо взето работното ви поле:
Image

Основните инструменти, които ви интересуват специално за моделирането са:
- Eraser Tool - гума;
- Text Tool [T] - за поставяне на текст;
- Eyedropper Tool - този инструмент служи за избиране на точно определени тонове и цветове;
- Zoom Tool - за да разгледате изображението от по-близо или от по-далеч;

Когато изберете, който и да е от инструментите, под линията с основните команди ще се появи друга, на която се намират допълните команди, свързани с дадения инструмент.
Image
При по-внимателно разглеждане, ще забележете малките стрелки, намиращи се встрани от инструментите. Клик с ляв бутон на мишката и от там ще се покажат допълнителни инструменти, които изпълняват сходна функция с този, който сте избрали.

3. Изтриване на текст.
Това става, естествено с гумата. Цветовете, с които се работи обикновено са черно и бяло. Eyedropper-а се използва, за да сте сигурни, че нюансът, който се избрали е правилен.
В зависимост от това какъв е фона, бял или черен, можете да промените и цвета, с който триете от инструмента за цвят. Промяната на размера и формата на гумата, става от линията горе. Когато е активна гумата прилича на кръгче, което можете да движите свободно с мишката в рамките на изображението. Изтриването на текста изглежда така:
Image

4. Поставяне и оформяне на текста.
След като изчистите стария текст, нанасянето на новия става с инструмента за текст.
Image
Цвета на текста обикновено е черен или бял, в зависимост от фона на страницата. За по-голяма прецизност може да се използва и сиво (например за мислите на героите). Избирането цвета става чрез инструмента за цвят или от горната линия.

!!!ВАЖНО!!!
Обърнете изключително внимание на ANTI-ALIASING! Без него работата с Photoshop се обезсмисля, затова в никакъв случай не го пропускайте!

Image

За да нанесете самия текст, натискате инструмента за текст, след което с десен бутон на мишката натискате нейде в/у изображението и започвате да теглите. На екрана ще се появи поле оградено с пресечна линия, в което се нанася текста.
Image
- Можете да променяте големината на полето по стандартния начин (отивате в някой от краищата му и ще видите двойна стрелка).
- За да преместите положението на вече нанесен текст може да използвате инструмента за движение или като отидете с мишката някъде извън полето за писане. Стрелката за движение ще се появи автоматично.
- За да завъртите текста, отивате с мишката от външната страна на пресечените стени на полето за писане, но без да се отдалечавате прекалено много иначе, ще се появи стрелката за движение. Трябва да видите стрелка, подобна на тази, която се намира до инструмента за сменяне на цвят. Когато видите извитата стрелка натискате с мишката и завъртате текста в желаната посока.
Image

Полето за текста се вижда само тогава, когато работите с инструмента за текст. В момента, в който натиснете някой от останалите инструменти пресечените линии изчезват.За да редактирате, вече нанесен текст просто натиснете в/у него, докато инструмента за текст е активен, при което полето за писане ще се възстанови автоматично.

Бележка: Друг начин за нанасяне на текст е направо да кликнете веднъж с активния инструмент някъде върху изображението. Ще се появи мигащ курсор, подобен на този например в Word. Принципа на работа по този начин като цяло е доста сходен с този при разграниченото текстово поле. Разбира се има и някои различия, но ще ви оставя сами да откриете какви са те.

5. Слоеве (Layers).
Когато за първи път използвате инструмента за текст ще забележете, че от дясната страна на програмата, ще се появи маркиран в синьо ред. Този ред се нарича Layer или на български - слой. Една от причините Photoshop да е толкова удобен за работа, наред с милионите му функционалности, е и възможността за работа с "многослойни" изображения. Тоест, в рамките на програмата всеки един слой може да се разглежда не само като част от цялостното изображение, но и като отделна и самостоятелна единица. В случая с текстовите слоеве именно това ви позволява да ги променяте, местите, въртите, триете и какво ли още не без да повреждате по никакъв начин оригиналното изображение.

Всеки път, когато използвате инструмента за текст програма автоматично създава и нов слой, върху който да нанасяте текста. Това на свой ред спестява и нуждата непрекъснато да триете текст и да го въвеждате наново, ако сбъркате нещо.
Image
- Background - Това е основният слой или там, където се намира изображението без какъвто и да е текст върху себе си.

Бележка: Използването на много слоеве е неразделна част от работата с Photoshop, както и при моделирането на манга. Те се използват не само при нанасяне на текст, но и при чистене, рисуване и всякаква друг тип обработка на самите сканове. Колкото по-рано свикнете да ги използвате по предназначение, толкова по-бързо ще можете да се справяте и с проблемите, които ще изникнат на пътя ви.

6. Допълнителни настройки на текста.
Става въпрос за полето, което отбелязах, като 8-мо по ред, в началото на точка 4.
Когато натиснете в/у него на екрана се отваря ново прозорче, с което се отравят и редица нови възможности за оформяне на текста. От там можете да зададете, например определено разстояние между отделните букви, между отделните редове на текста, да направите текста удебелен, италик и т.н. Специално в случая за удебеляването и накланянето на текста, както споменах по-нагоре, подобна функция има и в горната лента на инструмента за текст. Разликата в случая е, че тези настройки могат да се прилагат в/у абсолютно всички шрифтове, без изключения.
Image

7. Приключване на работата и запазване на изображението.
Когато сте готови, единственото, което остава да направите е да запазите изображението. Това става по стандартния начин (File=>Save as...). Ще се отвори прозорец, от който избирате формата на изображението. За шопа форматът по подразбиране, особено ако имате много слоеве е .psd. Това е специализиран за Photoshop формат, който запазва цялата последователност от слоеве и ефекти, които сте поставили върху изображението. Изключително удобен е за нанасяне на поправки в по-късен етап и ние от екипа постоянно си служим с него. Макар обаче да има програми, които могат да го отворят, единствената програма в рамките, на която можете да нанасяте промени по него си остава Photoshop.
Image

Бележка: В случай, че изберете ".jpeg/.jpg" обърнете внимание на последния прозорец, който ще се появи!
Image
От него избирате с какво качество да е изображението. Трябва да избирате "Maximum", иначе качеството на изображението няма да е особено добро, дори и първоначално да е било!!! Форматът ".png" по подразбиране запазва изображението с високо качество и не са необходими допълнителни настройки.Ето и готовата страничка:
Image ===> Image

И това общо взето е основата. Може и да съм пропуснала нещо, а със сигурност нейде и не съм обяснила като хората, затова питайте на воля. Този раздел е за това.

За това как се слага контур на текста, сянка, за слагането на текст в/у цветен фон или върху самото изображение, нещата са малко по-сложни и за тях ще обясним в други теми (част 2 от урока).
Of course I talk to myself - sometimes I need expert advice!
Image
[この世界には偶然なんてないわ。あるのは必然だけ。]
................................................
時を越えて響くメロディー
優しさも 溢れる笑顔も
信じて 離れてても
私を想い出して
> > > Mah work!

w3q_y2y
Posts: 3
Joined: 29 Jul 2009, 22:57

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by w3q_y2y » 29 Jul 2009, 23:01

Запитване: Виждам, че на скрийнове-те е използван "Comic Sans MS", но когато го сравня с моя има Огрооооооомна разлика. Та защо така се получава?! Можеш ли да го копнеш и шернеш някъде фонта? Също така ако ти се намират други добри кирилизирани шрифтове ставащи за манга и комикси ще съм благодарен...

User avatar
tenshi
The voice of reason
The voice of reason
Posts: 762
Joined: 07 Feb 2008, 01:07

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by tenshi » 30 Jul 2009, 10:04

Ами, значи възможно е да нямаш същите настройки и това да ти прави текста малко по-различен. Виж => 5. Допълнителни настройки на текста. Ако не е от това, значи може просто да имаш някакъв друг шрифт. Иначе съм ти качила колекцията си с шрифтове. Почти всичките са кирилски, така че надявам се да са ти от полза. В архива съм сложила и два варианта на Comic Sans MS - обикновен и удебелен.

Кирилски шрифтове

w3q_y2y
Posts: 3
Joined: 29 Jul 2009, 22:57

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by w3q_y2y » 31 Jul 2009, 02:31

Уау, мерси много за архива. Ще ми е от полза определено!
А за въпроса - малко погрешно съм го задал и чак сега се усетих. Всъщност се интересувам от шрифта на червения текст (който, може и да не е Comic Sans). Някакви идеи за името?

User avatar
tenshi
The voice of reason
The voice of reason
Posts: 762
Joined: 07 Feb 2008, 01:07

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by tenshi » 31 Jul 2009, 12:18

Ами, името му е Anime Ace, само че в архива, дето съм го качила се подвизава под името anacrus, незнайно защо всъщност. Надявам се да съм помогнала.

w3q_y2y
Posts: 3
Joined: 29 Jul 2009, 22:57

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by w3q_y2y » 31 Jul 2009, 14:51

Ооо да, мерси много! Може би трябваше с това да започна направо. Anime Ace го бях отписал, защото така и не успях да го намеря кирилизиран. Та мерси за помоща, а и за шрифтовете - намерих няколко доста интересни и полезни в пак-а, които безсъмнено ще ми свършат работа.
:touched:

User avatar
tenshi
The voice of reason
The voice of reason
Posts: 762
Joined: 07 Feb 2008, 01:07

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by tenshi » 31 Jul 2009, 16:06

Радвам се, че съм успяла да помогна :excited: И успех с работата с фотошоп :goodjob:

User avatar
samara
Фурията
Фурията
Posts: 3168
Joined: 03 Dec 2004, 21:58
Location: somewhere in the clouds

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by samara » 11 Jan 2012, 02:13

@tenshi - дали ще е възможно да се пусне отново линкът с кирилизираните шрифтове? :o_o:
Този, който е по-горе в темата не се отваря....
Търся как да си обновя "книжката" с шрифтове, че нямам много от тези, които бях ползвала преди.... :cryinghard:
(ако някой случайно знае къде да изнамеря Wild Words за кирилица също ще съм благодарна) :)

Plama-chan, темата е добре обяснена... хубава работа :goodjob:

User avatar
tenshi
The voice of reason
The voice of reason
Posts: 762
Joined: 07 Feb 2008, 01:07

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by tenshi » 11 Jan 2012, 02:22

Ами, разбира се, че може... Само дето не помня в онзи архив какво съм била сложила, но сега ти качвам един много хубави шрифтове, специално за оформление на манга са много подходящи. Имам и други кирилски шрифтове, ама не знам дали ще успея да ги изровя. Но сега ето ги тези - Линкче

А, видях, че в регистрацията ми в медиафайър съм качвала и някакви други шрифтове. Проблемът е, че не знам колко от тях са кирилски, но ако ти се занимава, може и тях да погледнеш. Ето ти и линкче.

User avatar
samara
Фурията
Фурията
Posts: 3168
Joined: 03 Dec 2004, 21:58
Location: somewhere in the clouds

Re: [Photoshop]Как да моделираме? (Част 1)

Post by samara » 11 Jan 2012, 12:47

Златна си :excited: Мерси, много!! Сега ще ги поразгледам и без това имам време да губя на летището :))

Post Reply