[Photoshop] Как да моделираме? (Част 2 - Blending Options)

Image
Раздел за проблеми, въпроси и взаимопомощ - линкове, сайт, форум, моделиране.
Post Reply
User avatar
tenshi
The voice of reason
The voice of reason
Posts: 762
Joined: 07 Feb 2008, 01:07

[Photoshop] Как да моделираме? (Част 2 - Blending Options)

Post by tenshi » 10 Sep 2008, 23:58

Реших да помогна на Плама за ръководствата за фотошопа. Представям ви втори урок, който е изцяло насочен към Blending Options (или по-специално Drop Shadow, Color Overlay и Stroke) и към удебеляване и накланяне на текст.

ВНИМАНИЕ: Преди да прочетете този урок е желателно да сте прочели и разбрали първия.

1. Подготвяне на документ за работа:

Първо отваряте страничката, по която ще работите (File=>Open...)
Image
След това изтривате текста. За повече информация как става това вижте първия урок. Колкото до премахването на текст от фон, това ще бъде обяснено в отделен урок, понеже техниката е малко по-сложна. След като сте изтрили текста, страницата изглежда така:
Image
Слагате текста, където е необходимо. Сега страницата ви изглежда така:
Image
Както можете да забележите, където има фон текстът не се различава много добре, затова сега ще го отличим с една тънка линия.

2. Въведение в прозореца на Blending Options:

Отивате в лентата със слоевете (Layers). Ако не е изведена на работното ви поле, можете да я активирате по следния начин: Windows => Layers или просто натиснете клавиша „F7”. След като вече прозорчето е видимо, избирате слоя, на който ще слагате кант, натискате десен бутон на мишката, ще ви се отвори помощно меню и от него изберете „Blending Options…”.
Image
Отваря се нов прозорец, който изглежда по следния начин:
Image

3. Работа със Stroke:

Във вече отворения прозорец избирате „Stroke” от лявото панелче. Ще ви се появят опциите, които са характерни за тази функция.
Image
След като въведете настройките си, натиснете „ОК”, за да ги приложите. И тъй като на страничката още няколко текстови слоя се нуждаят от същата процедура, за да не повтаряте всичкото това отначало (макар че за начинаещите е полезно, за да го запомнят), щракнете с десен бутон на мишката върху слоя на текста с канта и изберете от менюто “Copy Layer Style”, след това изберете другия слой и пак натиснете с десен бутон на мишката, но този път изберете “Paste Layer Style”. Сега стилът на слоя е копиран и на другия слой. Тази опция можете да ползвате за колкото слоя ви трябва. А ето го и моя вариант:
Image

4. Работа с Color Overlay:

Най-общо казано тази опция променя цвета на слоя. След като отворите прозореца на Blending Options, избирате Color Overlay. Опциите са следните:
Image
За моя вариант съм ползвала бял цвят и съм добавила кант със Stroke, за да се отличава:
Image

5. Работа с Drop Shadow:

В прозореца на Blending Options избирате Drop Shadow. А ето и възможните опции за тази функция:
Image
В моя случай съм ползвала следните стойности: Distance: 0px; Spread: 34%; Size: 6px. Ето и нагледно:
Image

6. Удебеляване и накланяне на текст:

Съвсем просто е. За целта обаче текстовият слой трябва да е активен и да сте маркирали желаната част от текста. След това натискате с десен бутон на мишката, отваря ви се меню, от което избирате за “Faux Bold” удебеляване или “Faux Italic” за накланяне. Моят вариант включва и двете опции:
Image

7. Записване на файла:

Когато приключите с работата по файла, остава само да го запаметите. Препоръчвам формат .png.

А това е завършената версия:
Image


Разбира се, всичко, което написах е само една основа, но и най-важното при моделирането. Определено има още какво да се каже за Blending Options, но това са най-използваните и необходими методи, които всеки моделиращ трябва да знае и използва. Но каквото и повече да кажа едва ли ще ви е от полза, най-добре пробвайте сами и си поиграйте с настройките. Успех!

Post Reply