Десет основни съвета за тайпсетването

Image
Раздел за проблеми, въпроси и взаимопомощ - линкове, сайт, форум, моделиране.
Post Reply
User avatar
tenshi
The voice of reason
The voice of reason
Posts: 762
Joined: 07 Feb 2008, 01:07

Десет основни съвета за тайпсетването

Post by tenshi » 21 Jun 2015, 13:48

Днес ще се върнем малко към основите и ще отбележим десетте най-важни неща, към които всеки тайпсетър да се стреми, без значение дали ползва Photoshop, GIMP или която и да е друга програма за текстова обработка.

1. Заделете повече време за центриране на текста
Това е много важно! Винаги отделяйте малко повече време, за да наместите текста в центъра на балончето. Ако използвате Фототоп, възползвайте се от опцията за NUDGE на текста, като местите текста със стрелките на клавиатурата. По този начин ще можете прецизно да го наместите. В противен случай, ако не сте се справили със задачата, всеки, който гледа вашето творение, веднага ще остане с впечатлението, че сте свършили калпава работа.

2. Оставете празно място в балончетата
Едно балонче никога не трябва да бъде изцяло запълнено от текста. Оставете малко празно пространство. Текстът и цялата страница изглеждат много по-добре, когато думите не изпълват балончето. Да, понякога това е трудно постижимо, понеже в японския език с една-две думи, може да се изрази цяло изречение, но се стремете да оставяте разумно количество празно пространство. Това ще направи текста по-четим.

3. Стремете се да избягвате пренасянето
Това също е едно от нещата, които не могат да бъдат постигнати винаги, но когато ви се отдава възможност да не използвате пренасяне, просто не го правете. Самото пренасяне в манга (или други комиксоподобни творби) прави текста по-сложен за четене. Не можете да не се съгласите, че:
Така
го нарече
спортният
коментатор.

се чете много по-лесно от:
Така го
нарече спорт-
ният комен-
татор.


4. Стремете се към ромбовидна форма на текста
За да може текстът да изглежда по-представително и да улеснява още повече четенето, първите и последните редове трябва да са по-кратки, а средните по-дълги. Понякога това правило противоречи на горното, но трябва да постигнете минимален консенсус между двете.

5. Изберете правилния шрифт
Anime Ace, Manga Temple и Comic Sans са едни от най-популярните шрифтове за тайпсетване, но не забравяйте, че не са единствените. Първите два са хубави шрифтове за оформление, последният лично не го харесвам за манга (въпреки че съм го ползвала), но никой няма да се разочарова, ако подберете друг шрифт, особено ако подчертава характера на мангата, която тайпсетвате. Когато се развихрите да избирате, все пак се стремете поне основният ви шрифт да е лесно четим, за да не напрягате очите на читателите си.

6. Smooth Anti-Aliasing за нормална реч, Strong Anti-Aliasing за крясъци
Това е едно от най-основните правила, които трябва да се спазват. Всички сме виждали нащърбени текстове в балончетата и нека си признаем, не са никак приятни за гледане. Затова се уверете, че целият текст по страницата ви е гладък и равен. Разликата е огромна, вярвайте ми!

7. Използвайте пунктуацията правилно
Заровете томахавката с точката и останалите пунктуационни знаци. Използвайте точка винаги в края на всяко изречение. Ако я пропускате, това изглежда лошо и непрофесионално. Същото важи и за останалите препинателни знаци.

8. Прилагайте удебеляване и накланяне на текста внимателно
Повечето от шрифтовете имат три опции – нормален, удебелен и наклонен, но това не означава, че цялата ви страница с тонове текст по нея трябва да е само с удебелен или наклонен текст. Удебеляването би било подходящо при викове, докато наклоненият шрифт е приложим за ключови думи, които авторът би подчертал.

9. Задаването на широчина и височина на текста са много полезни
Японската реч обикновено е написана вертикално, затова ще откриете, че обикновено балончетата са по-високи и по-тесни, отколкото бихте желали. Най-лесният пример за това са балончетата с крясъци. В такива случаи промяната на височината на текста до 120-150% може да добави малко допълнителен нюанс към цялостното изпълнение. Разбира се, с това също не бива да се прекалява, защото четенето на постоянно разтегнат текст изморява очите.

10. И последно - забавлявайте се!
Тайпсетването е начин да изразиш своята креативност. Наистина имате свобода за артистичност при оформлението на страниците, така че излезте от познатото и извадете на показ своя дизайнерски нюх. Областта, която дава най-широко поле за изява, са крясъците, така че ако ви се струва, че нещо ще изглежда яко, давайте смело!

Post Reply