[Re-draw за напреднали] Част 1 - Цветни страници

Image
Раздел за проблеми, въпроси и взаимопомощ - линкове, сайт, форум, моделиране.
Post Reply
User avatar
Plama_chan
Як Шеф
Як Шеф
Posts: 893
Joined: 14 Oct 2007, 22:09

[Re-draw за напреднали] Част 1 - Цветни страници

Post by Plama_chan » 24 Jun 2015, 22:49

Не веднъж съм казвала, че превеждането на манга е работа за ненормалници. Често наричам и членовете в екипа мазохисти. Възможно е след прочитането на първите уроци все още да не си давате сметка защо това е така. Да се надяваме, че съвсем скоро нагледно ще можете да си отговорите и на този въпрос.

Лесното беше до тук. Сега е време да се гмурнем в дълбините на занаята. И то не просто да се гмурнем, а направо да потънем като скала на дъното. :badplan:

  Re-draw за напреднали (Photoshop CS5)
  За разлика от поредицата от четири урока "Как да моделираме", където ви представихме основните и най-често използвани инструменти за тайпсет, в настоящата поредица ще ви покажа нагледно няколко от начините за справяне с някои от по-големите трудности, които ще изникнат на пътя ви. Начини има много. Не претендирам, че методите, които ще ви покажа са най-добрите, нито пък най-правилните. Като цяло тази поредица от уроци ще има за цел не толкова да ви покаже как се прави това или онова, колкото да тренира мисленето ви как сами да се справите, като ви покаже един тип "мислене" и подход към определените ситуации.

1. Премахване на текст от цветни страници:
В мангата такива има малко, като изключим кориците на томовете, но когато ги има обикновено са осеяни с какви ли не писания, в какви ли не цветове и хвърчащи във всевъзможни посоки. Това е така, защото най-често тези цветни страници са сканирани от списанията, в които се публикува мангата, преди главите да се групират и преиздадат в томове. Не е казано, че задължително трябва да ги включвате. Нито, че ако разполагате с доста по-изчистен черно бял вариант на изображението (ако имате raw на дадения том, случаят обикновено е такъв) не може да използвате него. Ако имате достъп до хубави сканове от артбуци няма лошо да си спестите рисуването и да използвате тях, дори е препоръчително. В случай обаче, че не разполагате с нито едното, а не искате текста да загрозява изображението, какво следва? Ами, отваряте вашия първи приятел Photoshop и започвате на рисувате. Ама буквално и наистина да рисувате.

2. Необходими инструменти:
За направата на настоящия урок използвах основно 3 инструмента.
- Brush Tool - Image
- Clone Stamp Tool - Image
- Eyedropper Tool - Image
Това са инструментите, с които по принцип си служа най-много без значение, какво ще рисувам.
!!! За по-подробно обяснение как работят тези инструменти, прочетете Как да моделираме? (Част 3 - Re-draw техники)

3. Начало на работа:
Отваряте изображението във Фотошоп и преди да започнете, каквато и да е работа преценявате кое от написаното ще ви трябва и кое не. Най-често цветните страници са и заглавни и по тях присъстват имената на главите, името на мангата, автора и прочие. При повече желание може да изрисувате всичко и изцяло да изчистите страницата. Аз лично предпочитам да оставям заглавията, както са, особено ако сканът е японски, тъй като те са оформени по определен начин, който трудно ще пресъздадете на български, а и така са доста по-автентични.
Image
В случая, сканът, който използвам е заглавна страница на oneshot, следователно освен заглавието ще оставя и името на автора. По принцип, дори и да не знаете японски би трябвало да е достатъчно лесно да различите тези два текста от останалите писаници. За протокола, това е всичко в долната част на страницата. Всичко в горната обаче ни е напълно излишно.

  [Стъпка 1:]

- Преди да започнете да рисувате е добре да си направите копие на оригиналното изображение. Така винаги имате база за сравнение и винаги можете да се върнете назад, в случай, че нещо се обърка. Това става като кликнете с десен бутон на мишката върху основния Background слой и от менюто, което ще излезе избирате опцията "Duplicate Layer..."
Image

-След това ще излезе ето този прозорец. В него може да изберете ново име за слоя или да оставите това, което е по подразбиране.
Image

- Натискате ОК. И ще се получи ето това:
Image

  [Стъпка 2:]

Като за начало ще започнем от нещо по-лесно за рисуване. А именно решетката. Тя се състои от прави линии и е едноцветна, демек сравнително лесно за рисуване. Най-напред си избирате цвят, с който ще рисувате. Това, че цвета прилича на черно не е гаранция, че той наистина е. Затова използвайте Eyedropper.
Image

  [Стъпка 3:]

Избирате вида и дебелината на четката, с която ще рисувате. Това става от менюто за допълнителни настройки на инструмента. Видове четки има много, но аз работя само с двата основни, а именно "твърда" и "мека". Твърдата за солидни повърхности, а меката за неща, изискващи по-мек ефект, като звездички, снежинки и прочие.
Image

  [Стъпка 4:]

Използваме "лупичката", за да приближим изображението. Колкото по-отблизо работите, толкова по-добре ще виждате частите върху които рисувате, както и вашите собствени линии. "Лупата" на Фотошоп има способността да ви покаже дори пикселите на изображението. (Ако приближите твърде много, това са квадратчетата, които ще започнете да виждате.)

Image
Бележка: При предишен урок, споменах, че при рисуване със сурови четки много международни групи използват електронен draw board. Аз рисувам директно с мишката. И мда, рисуването на права линия с мишка е трудно, но аз го мога. Значи и вие можете да се научите просто ви трябва практика. Не се отказвайте, просто защото е трудно.

Задача:
Image
Ето как изглежда почти завършената решетка. Можете да видите, че в долната й част има ромбчета, които в частта, която съм нарисувала все още липсват. Как ще ги нарисувате? Условието е да използвате само и единствено инструментите, споменати в началото на урока. Успех!

  [Стъпка 5:]

Така. Нарисували сме решетката. Следващото, което е относително лесно за рисуване е небето. Може да използвате "меката" четка, за да получите по-опушения ефект, но имайте предвид, че ще се налага постоянно да сменяте нюансите, с които рисувате. Демек избирате с Eyedropper, след това рисувате. И така отново и отново.
По-лесния вариант за мен е направо да минете на Clone Stamp, тъй като той ще копира смесените цветове директно, а и крайния резултат ще е доста по-естествен. Избирайте внимателно зоните от които ще копирате. Трябва и да следите внимателно точно къде цветовете преливат един в друг, за да се получи максимално точно и близко до оригинала.

Изображението с готово небе и решетка изглежда така:
Image

  [Стъпка 6:]

Минаваме на тюрбана на младежа. (Затегнете колана сега наистина навлизаме в "бързата лента"!)
Приближаваме изображението, за да виждаме отблизо, какво правим и за размер на четката задаваме 1px.
Image

  [Стъпка 7:]

Тъй като голяма част от тюрбана е закрит от букви първо ще си поставим граници, които после ще запълваме. Това ще ви ориентира кои цветове да използвате по-късно, а също и да си представите как ще изглежда накрая. Рисувате тези граници с помощта на четката и цвета, които сте избрали, като отново използвате за ориентир тези части от тюрбана, които са видими.
Накрая трябва да се получи нещо такова.
Image

Бележка: Не се тревожете дори и първоначално линиите ви да не са чак толкова точни. По-късно ще рисувате върху тях, така че това не е от особено значение.
Бележка 2: Забележете, че аз работя направо върху слоя с изображението. Това е така, защото аз съм уверена в себе си и знам какво правя. Ако до сега не сте рисували на Фотошоп е препоръчително да го правите върху нов слой, защото ако сбъркате винаги можете да изтриете грешката без да повреждате изображението и цялата ви работа до тук да отиде на кино.


  [Стъпка 8:]

Сега започвате да запълвате. Това отново става с Clone Stamp. Рисувайте и копирайте с големина не повече от 2px до 3px, за да бъде накрая рисунката максимално естествена. Цветовете на тюрбана се различават от двата му края, затова е добре да запълвате паралелно от двете страни, докато стигнете средата и тогава да изберете кой цвят ще бъде доминиращ и да "подпъхнете" единия под другия.
Image Image

Готовият тюрбан, изглежда така:
Image

  [Стъпка 9:]

Ами накратко, да завършите останалото.
- За козината на голямото коте използваме комбинация от стъпки 4 и 5. Тъй като петната му са леко размазани можете без проблем да нарисувате свои в няколко цвята, като използвате малко по-голяма "мека" четка. По-ясно изразените петна можете да копирате с Clone Stamp.
- За листата на растението първо повтаряте стъпка 7, след това стъпка 4. Специално при листата под картинките ще се наложи да си представите почти всичко, затова за да ви е по-лесно можете първо да изтриете целите изображения с някакъв неутрален цвят, бяло например, и после да рисувате наново. Ще бъде по-лесно ако изображенията не са там да ви пречат.

Показно от последното листо, което ми остана. (Докато се сетя да снимам, бях свършила работата...) :sweatdrop:
Image

Краен резултат:
Image ===> Image

Кхъ, кхъ... Та, както казах. Преводачите на манга са мазохисти. :angel2: :im_dead: :angel:
Of course I talk to myself - sometimes I need expert advice!
Image
[この世界には偶然なんてないわ。あるのは必然だけ。]
................................................
時を越えて響くメロディー
優しさも 溢れる笑顔も
信じて 離れてても
私を想い出して
> > > Mah work!

Post Reply