[Re-draw за напреднали] Част 2 - Двойни страници

Image
Раздел за проблеми, въпроси и взаимопомощ - линкове, сайт, форум, моделиране.
Post Reply
User avatar
Plama_chan
Як Шеф
Як Шеф
Posts: 893
Joined: 14 Oct 2007, 22:09

[Re-draw за напреднали] Част 2 - Двойни страници

Post by Plama_chan » 08 Nov 2015, 04:31

1. Двойни страници и съединяване:
Ако четенето на манга онлайн има някакво предимство пред хартиените томове, то това биха били именно двойните страници. Както знаем в мангата такива има много и те често изобразяват ключови моменти, екшън сцени, красиви пейзажи и какво ли още не. Колкото и да е хубаво да държиш том манга в ръка, когато стигнеш до такива страници онова, което е в средата за съжаление винаги остава скрито. При сканираната манга подобни ограничения няма и читателите могат да видят цялото изображение без да се притесняват, че ще скъсат някоя страница. Именно по тази причина точното и чисто съединяване на тези двойни страници е едно от най-важните умения, с които трябва да разполага всеки манга модератор.

Самото съединяване, за съжаление, много често е като нож с две остриета. Малко са хората, които сканирайки определен том ще се постараят да съединят двойните страници или още по-малко да се опитат да ви улеснят като ги сканират заедно или поне да ги поставят една до друга. Дори напротив. Подобни опити много често ще ви създадът повече работа, отколкото обратното. Още повече, че не добре съединените двойни страници често оставят впечатление и за зле свършена работа. (Няма какво да се лъжем. Всички знаем, колко е неприятно когато по средата на двойната страница има черта или някакво замазано петно. Дори и да нямате подобно намерение в един или друг момент ефектът "WTF?!" е неизбежен.)

И все едно това не е достатъчно ами и много често за съединяването на въпросните страници от вас ще се изискват художествени умения граничещи с тези на Да Винчи, едва ли не. Често вие ще сте тези, които трябва да запълнят празните пространства и да нарисуват онзи липсващ елемент, който ще превърне двете страници в една. И не се лъжете, че лесен начин има. Без значение какъв подход ще изберете, рисуване ще има и то много.

2. Необходими инструменти: (Photoshop CS5)
За направата на настоящия урок отново основно използвах тези три инструмента:
- Brush Tool - Image
- Clone Stamp Tool - Image
- Eyedropper Tool - Image
Това са инструментите, с които по принцип си служа най-много без значение, какво ще рисувам.
!!! За по-подробно обяснение как работят тези инструменти, прочетете Как да моделираме? (Част 3 - Re-draw техники)

3. Начало на работа:
Зареждате двете страници, с които ще работите. Не е необходимо да оправяте контраста им или да ги изравнявате, ако са сканирани накриво. Тъй като ще работите по двете изображения едновремено ще е много по-лесно, ако те са в суров вид.
Image

  [Стъпка 1:]

Проверете какви са размерите на изображенията и сумирайте колко пиксела е общата им ширoчина. В случая, моите изображения имат размери 826х1200, което значи че общата им широчина е равна на 1652 пиксела.
Image

  [Стъпка 2:]

Създайте ново изображение с малко по-големи размери от тези на двете страници. Например. В случая общия им размер е 1652х1200, затова давам на новото изображение размери от 2000х1300 пиксела. Това би трябвало да даде достатъчно пространство, където да местите или въртите страниците докато не си паснат максимално добре.

  [Стъпка 3:]

Копирайте двете страници върху новото изображение, така че всяка от тях да е на нов слой. Има няколко начина да направите това. За мен, най-лесния е като просто ги преместите с влачене на мишката от единия прозорец в другия. За да стане това обаче, първо трябва да превърнете всяка от тях в обикновен слой. Това става като кликнете с десния бутон на мишката върху основния "Вackground" и изберете опцията "Layer From Background".
Image

Заредете празнoто изображение така че то да е отдолу и просто издърпайте страницата от единия прозорец в другия като използвате инструмента Move Tool - Image.
Image

Накрая трябва да получите ето това:
Image

  [Стъпка 4:]

Доближете двете изображения едно до друго, така че да се допрат напълно. Случаите, в които ще си паснат перфектно са изключитлено редки. Най-често срещаният вариант е този, при който ще имате огромни разминавания между различните линии. Това се случва, защото в старанието си да направят максимално "чисти" сканове, хората решават, че е най-лесно просто да изрежат дефектните части.
Image
При достатъчно желание, можете да се опитате да рисувате върху изображението и в този му вид, но от опит знам, че това ще ви затрудни много повече, отколкото да улесни работата ви. По-лесен и удобен начин за мен е този в "Стъпка 5".

  [Стъпка 5:]

Започнете да разделяте двете изображения до момента, в който успеете да прокарате въоражаема права линия между различните им части. Правата линия между две точки е най-добрия показател за това дали сте на правилното разстояние, а и ако така или иначе, ще рисувате по-лесно за рисуване от права линия - няма.
Ако "въображаемите" линии не бяха толкова въображаеми биха изглеждали горе долу така:
Image

Бележка:
Ако не можете да прецените на око винаги може да си нарисувате помощни линии на нов слой или да използвате помощта на други инструменти, например
Pen Tool - Image.

  [Стъпка 6:]

След като определите разстоянието можете да започнете да запълвате пространството между слоевете с помощта на инструментите споменати в началото на урока или казано по друг начин, запретвате ръкави и започвате да рисувате. Може да си нарисувате помощни линии, както в "Стъпка 7" от този урок или да карате по ред. За да ви е по-лесно, разгледайте добре изображението и определете, кои елементи са на преден и кои на заден план. Линиите, които според вас са на преден план рисувайте върху страницата, която се намира върху горния слой. Линиите, които служат за фон рисувайте върху долния слой. По този начин изображенията ще се "подпъхнат" едно под друго много по-лесно, а ефекта на свързване ще е много по-естествен.
Image

Завършеният резултат е нещо такова:
Image

Бележка: Работете отблизо, за да виждате ясно какво правите и с размери на инстументите не по-големи от 1px до 4px!!!

  [Стъпка 7:]

Докато рисуването на линии, с които да сглобите двете страни е относително лесно, за съжаление в бялото празно пространство, често остава място за елементи, които липсват или са само загатнати от видимите части. Тези елементи малко или много ще се наложи да си представите. Какво ли има там? Как ли завършва този предмет? Как ли ще изглежда, ако...? Това са въпросите, които могат да ви помогнат да изберете насока, в която да работите.
При рисуване на нови елементи е добре винаги да рисувате върху нов слой.

Ето един завършен елемент:
Image

Скриваме горния слой:
Image

После и долния. Това е новия елемент, който нарисувах върху самостоятелен слой.
Image

  [Стъпка 8:]

Съвсем накратко. Да завършите останалото. Когато сте готови със сглобяването изрязвате ненужната част и запазвате съединените страници.

Преди:
Image Image

След:
Image
Of course I talk to myself - sometimes I need expert advice!
Image
[この世界には偶然なんてないわ。あるのは必然だけ。]
................................................
時を越えて響くメロディー
優しさも 溢れる笑顔も
信じて 離れてても
私を想い出して
> > > Mah work!

User avatar
Plama_chan
Як Шеф
Як Шеф
Posts: 893
Joined: 14 Oct 2007, 22:09

Re: [Re-draw за напреднали] Част 2 - Двойни страници

Post by Plama_chan » 01 Jan 2016, 02:14

Получихме запитване с молба за по-нагледна демонстрация на процеса при свързването на страници, затова ето я и нея. За целта съединих друга малко по-сложна страница. Опитах да направя снимки на горе долу всеки един етап от рисуването.

Ето го и поетапното показно. Направих го във формата на GIF-че, така че се надявам да е достатъчно нагледно.
Image

Преди:
Image Image

След:
Image

А на въпроса колко време ще отнема направата на цялата страница - зависи от това колко има за рисуване и до колко детайлна е страницата. Повечето детайли изискват повече време. По-прости страници могат да отнемат 10-тина минути. Тази, която е показана в горния пост ми отне около 2 часа. Картинката от настоящия пост отне грубо казано 5-6 часа работа.
Of course I talk to myself - sometimes I need expert advice!
Image
[この世界には偶然なんてないわ。あるのは必然だけ。]
................................................
時を越えて響くメロディー
優しさも 溢れる笑顔も
信じて 離れてても
私を想い出して
> > > Mah work!

User avatar
samara
Фурията
Фурията
Posts: 3169
Joined: 03 Dec 2004, 21:58
Location: somewhere in the clouds

Re: [Re-draw за напреднали] Част 2 - Двойни страници

Post by samara » 04 Jan 2016, 15:31

Супер! GIF-чето с нагледния пример е станало страхотно.

Въпреки че на мен са ми по-полезни другите снимки, тъй като виждам наблизо и в детайли как точно да се рисува.

Обаче още ми е трудно да ги напасвам така че да свръзвам в прави линии.

Post Reply