View unanswered posts | View active topics It is currently 17 Aug 2017, 10:52Reply to topic  [ 573 posts ]  Go to page Previous  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Какво четете в момента? 
Author Message
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 28 Jun 2005, 21:02
Posts: 1167
Прочетох втората книга от трилогията "Съдбовните остриета" на Стив Байн - "Годината на демона". Книгата е много добра, доста добро продължение, даже смея да твърдя, че е по-добра от първата. Което е супер, защото от последните няколко поредици, които съм чела, повечето от които трилогии, вторите книги леко издишаха откъм развитие на героите и история. Толкова се радвах да прочета, че това не е случаят с "Годината на демона". Остава само едно книжка, но ще трябава да си почакам за превод, стискам палци за Панаира на книгата.

И започвам третата и последна книга от умопомрачението на име "Домът на мис Перигрин за чудати деца" на Рансъм Ригс. "Библиотеката на душите" е хубаво име за книга, оформлението е страхотно като винаги, но просто съдържанието е страшно съмнително, предвид помията, която са предните две книги. Но вече съм изтърпяла две книги, смело започвам и третата (и, Слава Богу, последната).

_________________
♥ ♥ ♥ Проектите, върху които работя. ♥ ♥ ♥
Image
~Set by Sch~


27 Feb 2017, 17:15
Profile
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 28 Jun 2005, 21:02
Posts: 1167
Третата книга от "Домът на мис Перигрин за чудати деца" на Рансъм Ригс е по-добре откъм писания или превод, отколокто първите две, явно авторът е започнал да подобрява стила си на изразяване. Но историята е изключително клиширана... трябва да свърши всичко в третата част, затова дай да наблъскаме колкото се може повече, без логика, без замисъл, без доразвиване на свят и герои... Ах, какъв пошъл край на трилогията. То не, че цялата поредица не е безумно банална и до болка позната, но цялата безнадежност в първата половина от третата книга бива убита от факта, че трябва да има щастлив край, просто трябва, това се очаква от аудиторията (явно аз не съм й аудитория, никой не е май, който има навършени 13 години). Мдам, може да не четете тизш кншгш - тотална загуба на време за читателя и пилеене на ресурси от страна на издатели (не им давайте повече пари да публикуват още подобни боклуци).

И нека се спрем сега на нещо хубаво, прочетено напоследък (и купено от панаира на книгата през май):

Продължаваме смело с книгите на Амели Нотомб. Този път става въпрос за "Зимното пътуване". Книгата е приятна и много забавна, не достига висотите на "Изумление и трепет", но според мен е по-добра от "Щастлива носталгия" и "Да убиеш бащата". Препоръчвам.

Една нова за мен авторка Ким Тхуи страшно ме впечатли с две от неините книги "Ру" и "Ман". Писателката е канадка от виетнамски произход, пише на френски, както и Амели Нотомб, която е белгийка. Книгите са странна хронология тип Библия на отделни случки с отделни лица на семейството на главната героиня (и в двете книги повествуванието го води емигрирала в Канада виетнамка).
"Ру" е по-съсредоточена върху виетнамиските традиции преди и след войната, както и на състоянието и ценностите на семейството, сблъсъкът между култури, описва емигрантския живот. Общо взето ми хареса повече, по-широк спектър има, по-всеобхватна е, повече истории разказва.
"Ман" не изостава по-назад, но е по-лична, по-емоционална, до някъде и по-романтична, обхватът й е по-малък, засяга по-директно главната героиня, както и любовта й към храната и близките й, говори отново за ценности и културно обогатяване. Хареса ми по-малко от първата ("Ру" е написана първа, а "Ман" се води нещо като продължение, но не точно), просто защото мащабът й е доста по-малък.
И двете книги страшно много ги препоръчвам.

_________________
♥ ♥ ♥ Проектите, върху които работя. ♥ ♥ ♥
Image
~Set by Sch~


16 Jun 2017, 15:14
Profile
Преводач, Редактор, Тайпсетър
Преводач, Редактор, Тайпсетър
User avatar

Joined: 03 Dec 2004, 22:58
Posts: 2349
Location: някъде в облаците
Прочетох "Баба се извинява и праща поздрави" на Бакман. Велика е! Отивайте да я четете!

Чета "Брит-Мари беше тук" на Бакман - героинята е странна, както повечето образи на Бакман, но някак
не ми е толкова симпатична, колкото бяха Уве и другите герои в другите му книги. Засега съм в началото
и тепърва трябва да разбера как въобще тя ще се хване да бъде треньор на местните деца по футбол, но
засега историята е тип "екзистенциална криза".

_________________
~ Good and Evil ~ // >>>>>>>>>> ~ Моите проекти ~
Image


28 Jul 2017, 10:35
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 573 posts ]  Go to page Previous  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF.