[SDC-BG] Blood the Last Vampire 2000

Image
Завършени проекти - свалете ги от тук.
User avatar
Plama_chan
Як Шеф
Як Шеф
Posts: 893
Joined: 14 Oct 2007, 22:09

Re: [SDC-BG] Blood the Last Vampire 2000

Post by Plama_chan » 03 Nov 2012, 11:39

Нека да обясня. Значи, като първоизточник на историята се явява филмът на Китакубу Хироюки. Тази манга е създадена след него и до колкото разбрах и действието в нея се развива след случките във филма, макар и доста годинки напред. След това са двете новели на Фиджисаки Джинджи. Тези и трите носят името - Blood the Last Vampire. Аниме сериите Blood+ се появяват чак след това и се водят алтернативен сетинг, но си личи, че авторите са използвали като основа историите от първите три. Има реални случки, които са еднакви, но и доста разлики, които да изградят нови ключови моменти в историята. Мангите по Blood+, също почват да излизат след анимето, като по едно време май излизаха и паралелно, но честно казано не помня... :sweatdrop:
Колкото до Blood-C, творението на Кламп, ами там единственото общо за мен е името на героинята и това, че тя убива чудовища, като са изпуснали доста, доста ключови елементи от оригиналите, но пък и все още чакаме филма по Blood-C, така че ще видим...

Та, моя съвет е, Самара, ако не си гледала филма Blood the Last Vampire, тичай и гледай. Сега като си чела вече и мангата, след това няма да ти е проблем да почнеш и анимето Blood+ (или мангата) и сама ще видиш приликите и разликите.
И понеже постът стана много дълъг, ще кажа какво мисля за тази манга в частност, после. :blur:
Of course I talk to myself - sometimes I need expert advice!
Image
[この世界には偶然なんてないわ。あるのは必然だけ。]
................................................
時を越えて響くメロディー
優しさも 溢れる笑顔も
信じて 離れてても
私を想い出して
> > > Mah work!

User avatar
samara
Фурията
Фурията
Posts: 2738
Joined: 03 Dec 2004, 21:58
Location: somewhere in the clouds

Re: [SDC-BG] Blood the Last Vampire 2000

Post by samara » 03 Nov 2012, 13:33

Охо!
Бая широк свят май има това :blur:

Мерси за инфото. Тъкмо ще се ориентирам с какво да започна :)))

А и мангата ми подклади интереса. Тъкмо търсех какво да гледам.

User avatar
Plama_chan
Як Шеф
Як Шеф
Posts: 893
Joined: 14 Oct 2007, 22:09

Re: [SDC-BG] Blood the Last Vampire 2000

Post by Plama_chan » 03 Nov 2012, 16:08

Ами аз съм фен на Сая, като цяло. Филмът е един от първите аниме филми, които съм гледала и също един от любимите ми, заедно с Ghost in the Shell и Vampire Hunter D: Bloodlust. Чак след това станах фен и на Blood+, което за мен е едно от най-добрите анимета правени някога. Слагам го на едно ниво с първите алхимици, като за всичките си 50 серии, не мога да посоча и една, която да е филър... И именно защото съм толкова голям фен на концепцията и историите за Сая, сега ще бъда крайно критична към тази еднотомна манга.
Първото нещо, което виждам като минус е арта. Всеки, който е виждал филма Blood the last vampire, знае колко е безупречен и детайлен артът във всяка една сцена. В сравнение с него намирам, че артът на Тамаоки Бенкьо е направо плосък. Всякаква липса на фон или обстановка. Друг минус - човешкият образ... Сая не е човек и докато във филма имаше силен човешки образ, който да й противодейства по отношение и вземане на решения, то тук такъв липсваше. Образът на момичето, което е под контрола на другата "Сая" ми беше твърде безличен, за да й отдам някакво внимание, да не говорим, че имам съмнение, защо изобщо беше включена.
Като цяло, развръзката на историята в последната глава беше интересна, но не защото я намирам "интересна" като идея, а защото видях откъде да се появили някои идеи от Blood+, a и начина, по който са били преобразувани.
В заключение, настоящата манга не е лошо четиво, просто е четиво, може би, донякъде, специализирано за фенове. Честно казано ако не бях фен, надали би ми допаднало особено много.

Иначе, Самара, определено препоръчвам Blood+. Изгледай филма и започвай анимето. Няма да се разочароваш.
Of course I talk to myself - sometimes I need expert advice!
Image
[この世界には偶然なんてないわ。あるのは必然だけ。]
................................................
時を越えて響くメロディー
優しさも 溢れる笑顔も
信じて 離れてても
私を想い出して
> > > Mah work!

Post Reply