[Photoshop] Как да моделираме? (Част 4 - Чистене на скановe)

Image
Раздел за проблеми, въпроси и взаимопомощ - линкове, сайт, форум, моделиране.
Post Reply
User avatar
tenshi
The voice of reason
The voice of reason
Posts: 762
Joined: 07 Feb 2008, 01:07

[Photoshop] Как да моделираме? (Част 4 - Чистене на скановe)

Post by tenshi » 20 Jun 2015, 14:06

ВНИМАНИЕ: Преди да се занимаете с настоящото ръководство, е силно препоръчително да сте прочели и разбрали първите три части от него, а съответно:

Понякога в работата на тайпсетъра се налага момент, в който да ползва рау сканове, но за жалост въпросните сканове могат да са с много лошо качество. Поради тази причина се налага допълнителна обработка на изображенията.

Завъртане на скана
Може да се случи така, че сканът да е наклонен на една страна и да изглежда така все едно страда от морска болест. В такъв случай първото нещо, което трябва да направим, е да завъртим скана, за да може изображението да е правилно подравнено.

Image

За целта ще си помогнем с Guidelines – това са ориентировъчни линии, които фотошоп ни предлага като помощно средство при работа с изображения. Можете да си създадете няколко такива линии посредством – View > New Guide, избирате си дали да е хоризонтална или вертикална и на каква позиция да се появи.

След това разполагате линиите на ключови места по страницата, за да се ориентирате колко трябва да завъртите самото изображение, както можете да видите от следващия скрийншот.

Image

После маркирате слоя със самото изображение, имайте предвид, че първо трябва да го отключите, ако е заключен, и след това изберете Edit > Transform > Rotate или просто натиснете Ctrl + T. Завъртете страницата, докато ви хареса как се подравнява, като ползвате гайд линиите за ориентир. Трябва да получите нещо такова:

Image

След това натискате тикчето в горната лента с инструменти на фотошоп, за да потвърдите, че искате да приложите тези промени. Можете да премахнете гайд линиите, след като вече не ви трябват, с View > Clear Guides. Крайният резултат от тази процедура трябва да е нещо подобно:

Image

Отделяне на страниците
След като сме завъртели скана, следващата ни работа е да разделим страниците, понеже в това изображение са две.

Image

Ако въпросната страница е двойна, то тогава би било по-добре да я оставим така и да дорисуваме проблемните места между страниците, но това няма да бъде разглеждано в настоящия урок.

За целта избираме Rectangular Marquee Tool от страничната лента с инструменти или натискаме M като бърз клавиш. Маркираме едната страница, докъдето искаме да я изрежем, както е показано на следващия скрийншот.

Image

Като сме доволни от селекцията, е ред да запазим тази част от изображението като нов файл. За целта трябва да изпълним следващите стъпки:
    1. Edit > Copy Merged
    2. File > New (Фотошоп трябва автоматично да е задал размери на новото изображение, така че да съвпадат с направената селекция)
    3. Edit > Paste
    4. File > Save As и избираме в какъв формат да запазим изображението. Тъй като след това ще следва реалното тайпсетване, е добре направо в PSD формат да се запази, за да избегнем излишното компресиране на изображението и следователно загуба на качество.

Повтаряме същата процедура и за другата страница. Сега би трябвало да имаме два файла за двете отделни страници.

Image и Image

Преоразмеряване на страниците
Понякога скановете могат да са с много висока резолюция (примерно 2000x3500 пиксела), така че сега е правилният момент да ги преоразмерим, за да са удобни за тайпсетване и четене по-късно.

За целта, след като сме отворили някоя от новите ни разделени странички, избираме Image > Image Size. В новоотворилия се прозорец си избираме подходяща височина на изображението (примерно аз много обичам да работя с 1200 пиксела за височина), за предпочитане е да оставим фотошоп да си преизчисли колко е подходящата ширина, за да не разтеглим изображението и да запазим пропорциите. Затова трябва да се уверим, че Constrain Proportion чекбоксът в текущия прозорец е отметнат.

Като сме доволни от резултата, цъкваме OK и сме готови с преоразмеряването на изображението.

Разбира се, ако самият скан поначало е по-малък от 1200 пиксела на височина, е по-добре да прескочим тази стъпка, за да не направим изображението твърде малко.

Настройване на контраста
Понеже настоящите сканове не им трябва особено много настройване на контраста, ще взема за пример някоя друга страничка като например тази, където разликата ще си личи повече:

Image

Както се вижда, цветовете не са никак добре, затова ще приложим малко допълнителни настройки. Това можем да го постигнем с Levels – една много удобна опция на фотошоп за фино настройване на контраста на изображението.

Image

Сега трябва да отидем на Images > Adjustments > Levels и да си поиграем с трите настройки към Input Levels. За да имаме бърз поглед на това, което правим като настройка, може да отметнем чекбокса Preview, което веднага ще ни показва промените върху самото изображение. Когато сме доволни от настройките, натискаме OK и се наслаждаваме на резултата.

Image

Много вероятно е същите настройки да свършат перфектна работа и за останалите страници от главата/тома, тъй като са сканирани по един и същ начин. Затова препоръчвам да си запишете настройките, с които сте доволни, и да ги приложите върху останалите страници и само където е необходимо, да се направят по-фини настройки.

Сенки при сканиране
Поне веднъж всеки, работил с рау сканове, се е сблъсквал с този проблем. Сенките при сканиране са известни в англоезичните източници като Gutter Shadow и са това коварно нещо, което не изчезва дори с левълите и те кара да си скубеш косите. Но не изпадайте в отчаяние и за този проблем си има решение!

За илюстриране на проблема ще използваме този рау скан:

Image

Можете да забележите как върху лицето на девойката има излишна сянка, която няма да изчезне напълно с прост левълинг. В този случай ще направим малко по-специфичен левълинг, но само на необходимата област от изображението с цел да не развалим контраста на цялостното изображение.

Image

За тази цел си изберете четка с голям размер (примерно 200), която има Hardness 0%. След това избираме Select > Edit in Quick Mask Mode и минаваме с четката върху проблемната област.

Image

Сега отново избираме Select > Edit in Quick Mask Mode, за да излезем от Quick Mask режима. Ще видите, че вече имате селекция на изображението, но за да имаме селектирана само проблемната зона, трябва да обърнем селекцията, което се прави със Select > Inverse.

Остава само отново да приложим левъли за текущата ни селекция, което става с Images > Adjustments > Levels. Играйте си с настройките на левълите, докато полутоновете започнат да избледняват.

Image

В някои случаи сенките не изчезват от първия път, затова е необходимо да повторим същата процедура на оставащите места.

Image

Ето го и нашия краен резултат:

Image

Справяне с подгънатите краища на страниците
За справяне с това ще се върна на предишните сканове, където имахме страничка с подобен проблем. Ето я и нашата проблемна област:

Image

Тук ще трябват повечко усилия, тъй като ще се наложи да порисуваме малко, за да оправим тези проблеми. Като цяло най-удобен за тази цел е Clone Stamp Tool. Повече информация за това как се работи с него, можете да откриете в Как да моделираме? (Част 3 - Re-draw техники) на нашите уроци.

Крайният резултат е това:

Image

Можем ли да си улесним живота още малко?
Да. От личен опит знам, че правенето на еднотипни дейности като преоразмеряване или оправяне на контраст върху много на брой файлове е повече от досадно, но от Adobe са помислили за това и с фотошоп можете да си записвате дейности (или т.нар. екшъни), които да изпълните върху много на брой файлове. Ура!

Екшъните са набор от действия, които можем да дефинираме и по-късно да изпълним върху голям брой файлове наведнъж. За да използваме даден екшън, първо трябва да го създадем. Най-напред трябва да си покажем панелчето за работа с екшъни – това става чрез Window > Actions. Сега вече трябва да виждате панелче, подобно на това:

Image

За да създадем нов къстъмизиран екшън, който да удовлетворява нашите нужди, трябва да кликнем върху иконката за създаване на нов екшън, въвеждаме му някакво име (моят се казва Image Resize) и кликваме на Record. Оттук насетне всяко действие, което направите с фотошоп, ще бъде записано в този екшън, така че внимавайте какво цъкате, за да запишете само необходими за вас неща.

За демонстративни цели ще запишем в екшъна преоразмеряване на картинка. Затова отиваме на Image > Image Size и слагаме 1200 пиксела височина за изображението. Разбира се, сега можем да си запишем и още действия – например прилагане на левъли, но за илюстративната цел ще приключим само с едно действие. След това спираме записа, като кликваме върху иконката за спиране на записването.

Сега имаме дефиниран екшън, но следва да го приложим върху всички останали изображения в главата, върху която работим. За целта отиваме на File > Automate > Batch и в новоотворилия се прозорец в Action дропдауна си избираме нашия новосъздаден екшън (в моя случай това е Image Resize). На Source избираме опция Folder и от бутона Choose избираме пътя до папката, където се намират изображенията, които желаем да оразмерим. В Destination можете да укажете къде да се запишат променените изображения, дали да ги преименувате и да им смените файловия формат. Всичко зависи от предпочитанията, така че там сами преценете какво да изберете.

След това натискаме OK и чакаме фотошоп да свърши мръсната работа вместо нас, а ние викаме: „Ура!“.

Самоупражение
Ако искате да се упражните сами в тези техники, прилагам оригиналните сканове, които съм ползвала за илюстрирането на този урок. Можете да си ги свалите от този линк.

Приятно упражняване!

Post Reply